O tepelné ochraně budov

9.3.2008

Neustále se zvyšují ceny energií za vytápění. Zateplení budov, představující výrazné úspory, se tedy stává stále aktuálnější. Návrhu zateplení je však věnovat náležitou pozornost neboť při nesprávnám řešení mohou nastat i problémy.

Nikomu, předpokládám, neuniklo, že došlo k opětovnému a to velmi citelnému nárůstu cen energií a to i u těch, jako například zemního plynu, kde se tak výrazné navýšení ani nepředpokládalo. Pokud jste četli náš článek v loňském vydání, jistě jste si povšimli právě upozornění na neustálý růst cen energií. Naproti tomu ceny stavebních hmot rostou nesrovnatelně pomaleji a tak je úvaha o zateplení domu na základě seriozních podkladů zcela na místě. Čím dříve investujete do zateplení, tím dříve se Vám vynaložené finanční prostředky vrátí v podobě úspor energií. Ale nejen zateplení, také pravidelná stavební údržba domu s důrazem na používání kvalitních produktů s velmi dlouhou garantovanou životností se jednoznačně vyplatí. Pro podporu těchto tvrzení uvedu základní schéma závislosti spotřeby energií resp. jejich úspor na tepelně technických vlastnostech stavby.

Stavební tepelná technika

Základním technickým údajem pro tepelně technické vlastnosti konstrukcí je TEPELNÝ ODPOR. Ten vyjadřuje schopnost konstrukce bránit únikům tepla z teplejšího prostoru do chladnějšího. Čím vyšší je tepelný odpor, tím méně tepla z konstrukce uniká. Požadované hodnoty tepelných odporů jsou uvedeny v ČSN 730540 část 2. – TEPELNÁ OCHRANA BUDOV . Pro obvodové stěny budov obytných a občanských je přípustná hodnota tepelného odporu pro: rekonstruované stavby RN=1,25 m2K/W. Požadovaná hodnota tepelného odporu pro nově stavěné objekty je RN=2,00 m2K/W . DOPORUČENÁ HODNOTA TEPELNÉHO ODPORU je RN=2,90 m2K/W . Pokud se rozhodnete pro dodatečné zateplení fasády, je rozumné, zateplit minimálně na hodnotu požadovanou pro nově stavěné objekty, tj. nad RN=2,00 m2K/W .V tabulce č.1 je to vyjádřeno čísly červené barvy. Je však logické, že jistá rezerva ve výše uvedené DOPORUČENÉ HODNOTĚ (RN=2,90), je z hlediska předpokladu cenového vývoje energií a na druhé straně možných úspor, mnohem výhodnější. V tabulce č.1 je to vyjádřeno červenými čísly. V tab. č.2 je dokumentován růst tepelného odporu a úspor energie na příkladu zdiva z plných pálených cihel v závislosti na zvětšování tloušťky izolace z pěnového polystyrenu, resp. minerální vlny.

 

tab. 2
  Veličina   Původní stěna Tloušťka tepelné izolace [mm]
    20 40 60 80 100 120
  Tepelný odpor R [m2.K.W-1]   0,547 1,013 1,468 1,922 2,377 2,831 3,286
  Součinitel prostupu tepla k [W.m2.K-1]   1,398 0,846 0,611 0,478 0,393 0,333 0,289
  Spotřeba energie [%]   100 60,5 43,7 34,2 28,1 23,8 20,7
  Úspora energie [%]   0 39,5 56,3 65,8 71,9 76,2 79,3

Veledůležité difúzní vlastnosti, prostupnost vodních par

Difúzní vlastnosti zateplovacího systému výrazně ovlivňují průběh vlhkosti v konstrukci, případnou kondenzaci vodní páry a celoroční bilanci zkondenzované a vypařené vodní páry. Podle ČSN 730540 může ke kondenzaci vodní páry v konstrukci docházet pouze za předpokladu, že zkondenzovaná vlhkost neohrozí požadovanou funkci. V případě přípustné kondenzace vodní páry v konstrukci musí být množství zkondenzované vodní páry během jednoho roku nižší než množství vodní páry, které se může během stejného období vypařit. Zároveň množství zkondenzované vodní páry v konstrukci nesmí překročit 0,5 kg .M-2.rok –1 . Zejména u klasických cihelných nebo tvárnicových staveb je velmi důležité pečlivě vybrat zateplovací systém tak, aby se jeho aplikací zásadně nezhoršily difúzní vlastnosti. Zateplovací systémy dodávané naší firmou M-SERVIS moderní stavební materiály patří z tohoto hlediska mezi nejlepší. Reprezentantem těchto systémů je zejména Baumit OPEN, Baumit MINERAL a některé další systémy s maximální kvalitou a velmi dobrou cenou.

        Tepelně izolační systém Baumit OPEN                         Tepelně izolační systém Baumit MINERAL

Úspory energie na vytápění objektu

Zateplení domu dělíme technicky na čtyři oblasti: střecha; fasáda; okna; sklep – suterén – 1. nadzemní podlaha. Ve všech těchto oblastech můžeme výrazně vylepšit tepelnou bilanci objektu. Nejvýznamnějších úspor však dosahujeme zateplením fasády v kombinaci s výměnou oken, jak je patrno z tab.3. Kromě úspor energií dosáhnete i dalších zlepšení technických vlastností stavby jako např. odstranění plísní v místech tzv. tepelných mostů, získáte krásnou fasádu, výměnou oken za plastová nebo dřevěná EURO získáte maximální pohodlí v interiéru a snadnou údržbu a také snížením hluku z venkovního prostředí. Důležitým celospolečenským přínosem je pak snížení spotřeby energií = zlepšení ekologie. Na závěr tohoto článku bych chtěl připomenout, že problematika zateplení objektu je velmi široká a vyžaduje odborný přístup. Proto veškeré související technicko – poradenské služby poskytuje naše firma M – SERVIS zdarma včetně návštěvy na vaší stavbě. Kompletní zateplovací systémy ale i jednotlivé komponenty jsou k dispozici v našem centrálním prodejním skladu M-SERVIS. Kromě těchto hmot máme v sortimentu také sanační materiály pro sanace vlhkého zdiva omítek a fasád obecně. Z našeho centrálního skladu si odvezete nejen potřebný materiál, ale také technické vědomosti, které vám velmi usnadní rozhodování a práci na stavbě.

tab. 3
  Konstrukce Rodinný domek [%] Bytový dům[%]
  obvodové stěny 25 - 30 40
  Střecha 20 - 25 5 - 18
  Podlaha a vnitřní konstrukce 10 - 20 5 - 10
  Okna - prostupem 20 20 - 30
  Okna - infiltrací 10 - 15 5 - 20

Autor: Vít Mátl   |   Sekce: články   |   Tisk   |   Poslat článek známému




Mapa webu  |  Administrováno CMS systémem společnosti NETservis s.r.o.